Home » D:News » Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine

Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine

Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine
Publicat: 13.11.2013
O dietă bogată în proteine de origine animală, prin urmare acidifiantă, creşte considerabil riscul de diabet de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, conform unui studiu publicat marţi de cercetătorii de la Institutul naţional al sănătăţii şi cercetării medicale din Franţa (Inserm), potrivit AFP.

„Este vorba despre primul studiu care a stabilit o legătură între aciditatea alimentelor şi creşterea semnificativă a riscului de diabet de tip 2”, a declarat Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului apărut în revista Asociaţiei europene pentru studiul diabetului Diabetologia.

Aciditatea organismului unei persoane depinde direct de ceea ce mănâncă, unele alimente având efect acidifiant, în timp ce altele au efect alcalinizant, atunci când sunt absorbite în organism.

Aciditatea este măsurată cu ajutorul indicelui PRAL (potential renal acid load), care permite clasificarea alimentelor în funcţie de încărcătura lor acidă sau alcalină.

Conform doctorului Guy Fagherazzi, carnea, mai ales produsele procesate din carne, brânzeturile şi produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, în timp ce fructele şi legumele sunt, dimpotrivă, alcalinizante.

Cercetătorii de la Inserm au studiat alimentaţia unui eşantion de 66.000 de femei afiliate la MGEN (Mutuelle Générale de l’Education nationale – Societatea generală a educaţiei naţionale), timp de 14 ani, interval în care 1.372 dintre ele au contractat diabet de tip 2.

Comparând compoziţia alimentelor pe care le consumă şi ajustând rezultatele pentru a elimina ceilalţi factori de risc (obezitate, sedentarism şi tabagism), cercetătorii au descoperit că 25% dintre femei, care urmaseră dieta cea mai acidifiantă, aveau un risc cu 56% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în raport cu 25% dintre femeile care urmaseră dieta cea mai alcalinizantă.

Riscul a crescut chiar cu 96% în cazul femeilor cu constituţie normală, care consumau alimente cu încărcătură acidă ridicată, în timp ce creşterea era net mai redusă (cu 28%) în cazul femeilor obeze sau supraponderale, ceea ce sugerează că „în cazul femeilor cu risc crescut de diabet, efectul alimentaţiei ar fi mai redus”, arată Guy Fagherazzi.

Pentru a explica fenomenul, cercetătorul francez a avansat ipoteza conform căreia o dietă acidifiantă „antrenează o creştere a riscului de insulino-rezistenţă, altfel spus incapacitatea corpului de a secreta insulină, când are nevoie de aceasta pentru reglarea glicemiei.”

Medicul francez recunoaşte totodată necesitatea unor studii ulterioare, care să confirme rezultatele cercetărilor de până acum. Un studiu precedent, publicat în 2011, evocase deja existenţa unei legături între insulino-rezistenţă şi încărcătura acidă a alimentelor.

Surse: MediafaxDiabetologia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită
Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită
Reacția Chinei după ce serviciile de informații americane au transmis că este „mai probabilă” scurgerea COVID-19 dintr-un laborator chinez
Reacția Chinei după ce serviciile de informații americane au transmis că este „mai probabilă” scurgerea COVID-19 ...
Industriile care vor avea de suferit cel mai mult în următoarele luni
Industriile care vor avea de suferit cel mai mult în următoarele luni
Arheologii din Marea Britanie au descoperit „o benzinărie” de pe vremea romanilor
Arheologii din Marea Britanie au descoperit „o benzinărie” de pe vremea romanilor
(P) Competiții sportive neobișnuite – cum și unde sunt organizate
(P) Competiții sportive neobișnuite – cum și unde sunt organizate
Oamenii de știință au descoperit un scorpion rar în Columbia
Oamenii de știință au descoperit un scorpion rar în Columbia
A fost descoperită o fosilă veche de 9 milioane de ani a unui strămoș colosal al Marelui Rechin Alb
A fost descoperită o fosilă veche de 9 milioane de ani a unui strămoș colosal al Marelui Rechin Alb
Cel mai mare jaf dintr-o bancă din istorie
Cel mai mare jaf dintr-o bancă din istorie
Stéphane Breitwieser, unul dintre cei mai prolifici hoți de obiecte de artă din istorie. S-a bucurat de ideea de a fi „cel mai bogat om din Europa”
Stéphane Breitwieser, unul dintre cei mai prolifici hoți de obiecte de artă din istorie. S-a bucurat de ideea de a fi ...
(P) Optimizarea SEO sub lupă: Ce schimbări aduce inteligența artificială?
(P) Optimizarea SEO sub lupă: Ce schimbări aduce inteligența artificială?
Ingredientul principal din Ayahuasca, testat pe voluntari în cel mai mare experiment psihedelic de până acum
Ingredientul principal din Ayahuasca, testat pe voluntari în cel mai mare experiment psihedelic de până acum
Cercetătorii au creat mici arme anticancerigene care fac ca tumorile să se autodistrugă
Cercetătorii au creat mici arme anticancerigene care fac ca tumorile să se autodistrugă
Test de cultură generală. De ce sărbătorim zilele de naștere?
Test de cultură generală. De ce sărbătorim zilele de naștere?
Telescopul James Webb a surprins imagini „de vis” cu praful interstelar
Telescopul James Webb a surprins imagini „de vis” cu praful interstelar
Câți români s-au înscris până acum să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale
Câți români s-au înscris până acum să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale
Care sunt cele mai mari pericole pentru economia României în 2025?
Care sunt cele mai mari pericole pentru economia României în 2025?
Testele ADN au elucidat o crimă veche de aproape 50 de ani
Testele ADN au elucidat o crimă veche de aproape 50 de ani
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat atunci când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a încredinţat nişte documente secrete
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat atunci când unul dintre iubiţii ei, spion, ...